Zrób te proste roladki na Wielkanoc. Goście będą prosić o dokładkę i przepis

Dodano:
Roladki mięsne
Roladki mięsne to danie kuchni polskiej, które na pewno przypadnie do gustu wielbicielom tradycyjnych smaków. Zapraszam po przepis na zrazy wołowe z aromatycznym nadzieniem.

Przygotowanie odświętnego obiadu nie musi wymagać wiele pracy. Roladki z kruchej, aromatycznej wołowiny to prawdziwa ozdoba świątecznych uroczystości. Ich wyjątkowy smak oraz elegancki wygląd sprawiają, że doskonale sprawdzają się jako element menu spotkań w rodzinnym gronie.

Jak wybrać mięso na roladki wołowe?

Do przygotowania roladek najlepszym wyborem będzie mięso wołowe o delikatnej strukturze, takie jak rostbef, polędwica lub udziec. Wybierz kawałek, z którego można bez problemu wykroić większe plastry w poprzek włókien. Wołowina na roladki nie musi być bardzo chuda. Jeżeli mięso jest poprzerastane cienkimi żyłkami tłuszczu, to roladki wyjdą bardziej soczyste i aromatyczne. Najlepiej kupować mięso w kawałku prosto z lady. Wołowina sprzedawana w opakowaniach próżniowych bardzo często jest niskiej jakości, co wpływa na jej smak i konsystencję.

Jak zrobić roladki mięsne?

Eleganckie roladki mięsne nie wymagają długiego przygotowywania do obróbki termicznej. Mięsa nie trzeba wcześniej marynować, co znacznie skraca i ułatwia czas zrobienia przepysznej potrawy. Roladki mięsne z wołowiny zyskują wyjątkowy smak dzięki dodatkom. Faszeruję je musztardą chrzanową z miodem, ogórkiem kiszonym, wędzoną słoniną oraz cebulą. Jeżeli nie przepadasz za smakiem słoniny, to możesz zastąpić ją boczkiem lub szynką. Plaster wołowiny delikatnie rozbijam tłuczkiem i okładam dodatkami, a następnie zwijam roladki. Żeby mięso nie rozpadło się podczas smażenia oraz duszenia, spinam je specjalnymi szpikulcami, które możesz zastąpić wykałaczkami lub sznurkiem kuchennym.

Przepis: Roladki mięsne z wołowiny

To klasyczne danie kuchni polskiej jest pełne smaku i rozpływa się w ustach.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
486 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg udźca wołowego
  • 4 łyżki musztardy chrzanowej z miodem
  • 4 średnie ogórki kiszone
  • 50 g wędzonej słoniny
  • 2 małe cebule
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 600 ml bulionu wołowego
  • 1 łyżka smalcu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaWołowinę umyj, osusz, oczyść z błon, pokrój w plastry (z 1 kg udźca wykrawam 8 plastrów) i delikatnie rozbij mięso, żeby powstały cienkie płaty.
  2. Przygotowanie dodatkówCebulę obierz i pokrój w piórka. Ogórki i słoninę pokrój w cienkie słupki.
  3. FaszerowanieNa każdym plastrze wołowiny rozsmaruj cienką warstwą musztardę i dodaj piórka cebuli wędzoną słoninę oraz ogórka kiszonego. Tak przygotowane mięso oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie zwiń i zepnij roladki.
  4. SmażenieObsmaż roladki z każdej strony na mocno rozgrzanym smalcu.
  5. DuszeniePrzełóż roladki do rondla i podlej gorącym bulionem. Duś na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości mięsa.

Jak podawać roladki mięsne?

Roladki mięsne z wołowiny wyśmienicie smakują podawane z sosem własnym, który możesz zagęścić mąką lub odparować do uzyskania gęstej konsystencji. Na pozostałym w rondlu bulionie przygotowuję również inne sosy np. sos pieczarkowy, sos z grzybów leśnych i sos myśliwski. Do roladek serwuję m.in.:

  • kremowe i delikatne purée ziemniaczane,
  • ziemniaki pieczone w ziołach,
  • kluski śląskie,
  • czeskie knedle (knedliki),
  • surówkę z czerwonej kapusty, surówkę z kiszonej kapusty, zasmażane buraczki, ćwikłę z chrzanem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...